Fodbold og facisme på TV2 23:05 i aften (Off topic)

23:05 Fodbold og fascisme
Engelsk dokumentar.
(Football and Fascism)

De nazistiske og fascistiske ledere i 1930'ernes Europa, Hitler, Franco og Mussolini, gjorde alt for at støtte fodbolden i deres hjemlande. Målet var klart: spillernes popularitet og succes på banen skulle sikre befolkningens opbakning til de respektive regimer. Dokumentarprogrammet viser, at de tre statsledere var villige til at gå meget langt for at nå deres mål - og at de formentlig hverken veg tilbage for bestikkelse eller mord!

Fodbold og facisme på TV2 23:05 i aften

Mon ikke de kommer ind på den semi-berømte pokalfinale mellem Barcelona & Real Madrid, hvor et par af Franco's mænd lige måtte ned og besøge Barca's omklædningsrum i pausen og forklare at det ville være bedst for dem selv hvis de lod Real Madrid vinde.

» hvis de lod Real Madrid vinde.

Eller da Kubala blev krævet delt mellem Barcelona og Real, fordi Barcelona ellers ville være for stærke - og så historien om Alfredo di Stefano, som blev tvunget over i Real Madrid, fordi han "ene mand kunne vinde mesterskabet"... :D

---

Bademesteren

E-mail

Dianalund,
14.09.2004, 10:39

@ Sgt. Pepper

Nu fik jeg så ikke set programmet, så er der en, der vil give et lille referat?

» referat?

Tja, de lagde hårdt ud med at vise hvordan Mussolini fik arrangeret VM i 1934 til Italiens fordel, ved bl.a. at håndplukke de dommere der skulle dømme kampen.

Så gik de videre til Tyskland og Hitlers kompleks med Østrig, der var stor-kandidater til at vinde VM i 1938, bl.a. i kraft af Sindelar. De havde tabt semifinalen i '34 pga. dommeren (og jo, det var dommeren :P) men denne gang var de spået en god chance da VM foregik i Frankrig. Men så kom der lige en lille ting kaldet Anschluss i vejen. Ved en siste venskabskamp, ironisk nok mod Tyskland, var Sindelar og de øvrige Østrigske spillere blevet advaret om at det ville være dumt at score, og 1. halvleg havde da osse budt på en hulens del 100% chancer. I 2. halvleg scorede både Sindelar og en anden Østrigsk spiller, og de løb op til båsen med de ledende Nazi figurer og fremførte en lille sejrsdans. Dum ide, og allerede året efter, i 1939, døde Sindelar under meget mystiske omstændigheder.

Og så var det Spanien, hvor Franco brugte fodbold som et middel til at samle masserne, bl.a. ved at sørge for at hvis der var en kamp i et område med sociale uroligheder, så ville den kamp blive fikset hvorefter folkets vrede blev vendt mod kampen istedet for styret. De kom osse ind på en del af de exempler der blev nævnt ovenover, mht. til Barcelona. Bl.a. blev Catalonske flag forbudt og dem som forbrød sig mod dette blev fjernet af politiet. Iøvrigt interessant at se at 34 dage efter Franco's død vandt Barcelona 2-1 over Real Madrid - og det var lykkedes at smugle 700 catalonske flag ind på Nou Camp.

Lidt rodet I know, men det var lige hvad jeg kunne huske.